Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασύλληπτη βόμβα από τον Γερμανό Καγκελάριο Merz: «Trump, δεν μπορείς να κερδίσεις το Ιράν» - Το καθεστώς είναι ακλόνητο

Ασύλληπτη βόμβα από τον Γερμανό Καγκελάριο Merz: «Trump, δεν μπορείς να κερδίσεις το Ιράν» - Το καθεστώς είναι ακλόνητο
«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα αναγκαστούν να αμυνθούν μέχρι το Ιράν να παύσει τις εχθροπραξίες» παραδέχθηκε σε σοκαριστικό τόνο ο Γερμανός Καγκελάριος
Ο απερίσκεπτος πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, γίνεται τώρα αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής ακόμη και από τους πιο στενούς συμμάχους των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ, όπως ο Καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz.
Μάλιστα, ο Merz ξεκαθαρίζει ότι είναι αδύνατο ο Donald Trump να βγει από αυτή την πολεμική περιπέτεια ως νικητής.
Χαρακτήρισε, δε ΗΠΑ και Ισραήλ ως... αμυνόμενους από τις ισχυρές ιρανικές επιθέσεις.
Παράλληλα, ο Καγκελάριος προέβλεψε πως η «αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη μέσω στρατιωτικών μέσων είναι ανέφικτη».
Ως προς τη γερμανική στάση, ο Merz απέρριψε το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου για ευρωπαϊκές περιπολίες στα Στενά του Hormuz, υπογραμμίζοντας, ότι «αυτός ο πόλεμος ανήκει στις ΗΠΑ και το Ισραήλ», όχι στο ΝΑΤΟ.

Προειδοποίηση στον Trump: Αντιμετώπιζε τους εταίρους στο ΝΑΤΟ με σεβασμό

Συγκεκριμένα, σε μια δραματική έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, προχώρησε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz, ζητώντας τον πλήρη σεβασμό προς τη Συμμαχία.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις ευθείες απειλές του Αμερικανού ηγέτη για ένα «πολύ κακό μέλλον» του NATO, σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη δεν συνδράμουν στον απεγκλωβισμό του Στενού του Hormuz, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
«Θα ήθελα να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με τον απαραίτητο σεβασμό εντός της Συμμαχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Friedrich Merz.

Σοκάρει ο Merz: «Donald, δεν μπορείς να ρίξεις το καθεστώς των Khamenei με πυραύλους»

Ο Καγκελάριος ξεκαθάρισε πως η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη μέσω στρατιωτικών μέσων είναι ανέφικτη.
Προειδοποίησε μάλιστα κατά οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης, τονίζοντας ότι «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους» για την παγκόσμια ασφάλεια.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ο Γερμανός ηγέτης είχε υπογραμμίσει ότι η αποκλειστική ευθύνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή βαραίνει την Τεχεράνη.
Σημείωσε δε, πως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα αναγκαστούν να αμυνθούν μέχρι το Ιράν να παύσει τις εχθροπραξίες.

«Βαρύτατο πλήγμα στη γερμανική οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράν»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Donald Trump, ο Friedrich Merz επισήμανε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί βαρύ πλήγμα στη γερμανική οικονομία, εκτοξεύοντας τις τιμές των υδρογονανθράκων.
Ο καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα για μια ταχεία λήξη της πολεμικής σύρραξης, η οποία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης.

«Αυτός ο πόλεμος ανήκει στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όχι το ΝΑΤΟ»

Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν Ισραήλ και ΗΠΑ κατά του Ιράν δεν αφορά το ΝΑΤΟ και δεν αποτελεί δικό του πόλεμο, διεμήνυσε νωρίτερα ο Γερμανός Καγκελάριος Friedrich Merz.
Παράλληλα, ο Friedrich Merz ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της συμμετοχής της Γερμανίας στη διασφάλιση της ασφάλειας στο Στενό του Hormuz δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, θέτοντας σαφή όρια στην εμπλοκή του Βερολίνου στις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.
Επισημαίνεται, ότι στις 14/3 ο Donald Trump είχε απευθύνει κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες να διασφαλίσουν τη ναυσιπλοία στα Στενά του Hormuz, εν μέσω σαρωτικών πληγμάτων του Ιράν σε δυτικά και ισραηλινά τάνκερ.
Πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου ως σημάδι αδυναμίας εκ μέρους του Πενταγώνου να εξασφαλίσει αυτόνομα τον έλεγχο του ζωτικού πετρελαϊκού διαδρόμου.

Ο Trump συνεχίζει να αυτοανακηρύσσεται νικητής: Διαλύσαμε 7.000 στόχους και καταστρέψαμε 100 ιρανικά πλοία

Πάντως, ο Trump εξακολουθεί να αναγορεύει εαυτόν νικητή της σύγκρουσης, κάνοντας λόγο για αποδεκατισμό των πυραυλικών δυνατοτήτων του Ιράν, αν και οι... κάτοικοι του Τελ Αβίβ έχουν... ελαφρώς διαφορετική άποψη.
O Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις, καλύπτοντας στρατιωτικούς και εμπορικούς στόχους. Επίσης, πάνω από 100 ιρανικά πλοία έχουν βυθιστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σε μια εκτεταμένη προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι ικανότητες του ιρανικού καθεστώτος να απειλεί τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο.
Ο D. Trump έκανε γνωστό ότι δεν τους έχουν μείνει πολλοί πύραυλοι στο Ιράν και ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν μειωθεί δραματικά, με την Ουάσινγκτον να ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε το 95% των drones.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιαεροπορική τεχνολογία του Ιράν έχει αποδεκατιστεί, η αεροπορία και το ναυτικό της χώρας έχουν εξαφανιστεί και οι ηγέτες τους έχουν επίσης εξαφανιστεί από το πεδίο μάχης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνουν αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει πριν από πολλά χρόνια.

Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ - Ζητάει... βοήθεια από άλλες χώρες

Για τις επιχειρήσεις στο νησί Kharg, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έπληξαν στρατιωτικούς στόχους αλλά άφησαν ανέγγιχτους τους αγωγούς του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι η πλήρης καταστροφή των εγκαταστάσεων πετρελαίου θα μπορούσε να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά αν χρειαζόταν.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη κρίση στη ναυσιπλοΐα, ο Trump επανέλαβε την έκκλησή του προς άλλες χώρες να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, τονίζοντας ότι οι χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο που περνά από εκεί πρέπει να βοηθήσουν. Σημείωσε ότι ορισμένες χώρες του έχουν πει ότι είναι καθ’ οδόν, ενώ άλλες δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για να βοηθήσουν.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σίγουρος αν έχουν τοποθετηθεί νάρκες στα Στενά, αλλά επανέλαβε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση των πλοίων, ειδικά σε μια περιοχή από την οποία περνά περίπου το 20% της παγκόσμιας ενέργειας.

Στρατιωτικές επιπτώσεις και οικονομικές συνέπειες

Η σύγκρουση έχει μεγάλο παγκόσμιο αντίκτυπο, με σημαντικές διαταραχές στη ναυσιπλοΐα και αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ έχει σχεδόν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό και πολλές δεξαμενόπλοια επιλέγουν να αποφεύγουν την περιοχή.
Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι έχουν μειωθεί δραματικά οι ικανότητες του Ιράν να απειλεί τις θαλάσσιες οδούς, η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση με κοινούς στόλους ή εναλλακτικές στρατηγικές για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης